På stadsdelens hemsida hittar du allt material inför våra möten i stadsdelsnämnden.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på mail, Facebook eller skriv direkt på bloggen!

OBS! Klicka här för att komma till vår nya blogg

måndag 19 maj 2008

Tillväxt är den bästa miljöåtgärden

I senaste numret av lokaltidningen Vårt Kungsholmen lyfter jag frågan om behovet av tillväxt för att rädda vår miljö. Detta som ett svar på en tidigare insändare och den intervju som jag berättat om i tidigare inlägg.
____________________________________

Tillväxt är den bästa miljöåtgärden

Som insändarskribenten Martin påpekade i förra veckans Vårt Kungsholmen är dubbdäcksförbud en effektiv åtgärd som direkt skulle kunna innebära en avsevärd förbättring när det gäller partikelhalterna i luften. Det var även därför som jag valde att nämna detta exempel i tidigare intervju. Det har skett en avsevärd utveckling inom däckindustrin vilket gör att man kan ifrågasätta behovet av dubbdäck, i varje fall i stadstrafik. Ett förbud eller en särskild avgift för dubbdäck är även ett bra exempel på hur vi kan gynna utvecklingen av mer miljövänliga alternativ. Genom att öka kostnaderna för miljöförstöring och premiera innovationer och nytänkande kan vi använda marknadsekonomins drivkrafter för att värna vår miljö. I centerpartiet tror vi på ekonomisk tillväxt. Vi tror till och med att ekonomisk tillväxt är en nödvändighet för att kunna rädda vår miljö. En tillväxt som drivs av ökade satsningar på miljöinnovationer och miljöteknikutveckling är också den bästa miljöåtgärden. Det tycker även världsnaturfonden WWF som presenterade ett flertal olika exempel på detta när de träffade centerpolitiker från hela landet i Stockholms stadshus för några veckor sedan. Det farligaste vi kan göra är att ge efter för miljövänsterns tillväxtfientliga hållning i miljöfrågor. Vi kan inte backa in i framtiden utan framtidsfrågorna måste lösas genom kreativitet och nytänkande. Givetvis måste vi ändra vårt beteende för att rädda vår miljö men lösningen är inte att blicka bakåt utan vi måste våga utmana invanda föreställningar för att finna lösningarna till dagens och även framtidens miljöproblem.

Oscar Fredriksson, ordförande
Kungsholmscentern
________________________________________

Läs mer på NUTEK:s hemsida samt artikel i tidningen Miljöaktuellt eller besök WWF som har en hel site om behovet av miljöteknikutveckling.

Johan Hedin har även ett blogginlägg på samma tema.

Inga kommentarer: