På stadsdelens hemsida hittar du allt material inför våra möten i stadsdelsnämnden.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på mail, Facebook eller skriv direkt på bloggen!

OBS! Klicka här för att komma till vår nya blogg

tisdag 27 november 2007

Majoriteten invandrare är vanliga medelsvensson

Mot bakgrund av det stora antalet negativa kommentarer till inlägget nedan vill jag här lyfta fram mitt tidigare svar där jag beskriver en annan verklighetsbild än den som verkar förhärskande bland dem som kommenterat mitt tidigare inlägg.

Jag har under ett flertal år arbetet med asylprövning och kan konstatera att det finns många olika anledningar till varför människor söker sig till Sverige, några av alla dessa har givetvis inte helt ärliga avsikter men majoriteten är vanliga "svensson" fast från andra länder. De är personer som gör vad de måste för att kunna skapa en bättre tillvarao för sin familj och en framtid för sina barn. Genom mitt fleråriga engagemang inom Röda Korsets Flyktingcenter har jag även fått förmånen att träffa en mängd personer med olika nationaliteter och de skiljer sig inte särskilt mycket från "vanliga svenskar". Flyktingcentrets verksamhet bygger helt på frivilliga insatser och vi erbjuder bl.a. språkträning och en social mötesplats för att ge en bättre introduktion i det svenska samhället. Det finns bland dem jag möter en stor vilja att lära sig svenska och fördjupa sin kunskap om det svenska samhället för att så snart som möjligt kunna få ett jobb eller en praktikplats för att kunna bygga upp en ny tillvaro i Sverige. Detta är den verklilghet som jag ser i min vardag och den delas av tusentals andra frivilliga inom liknande verksamheter runt om i landet. En sak är att den svenska integrationspolitiken fungerar dåligt men eftersom det finns goda exempel på hur vi kan jobba med att förbättra denna politik genom tydligare fokus på kopplingen mellan jobb, företagande och integration så är det detta som måste vara huvudfrågan. Invandringen är inte ett hot utan en möjlighet att säkra den svenska välfärden och den utredning som öppnar för arbetskraftsinvandring (Ds 2007:27) är ett steg i rätt riktning.

Se även ledaren i SvD för ytterligare fördjupning av denna heta debatt.

8 kommentarer:

Esteban sa...

Ett stort problem är dock att vi inte bara kan börja om på ruta ett och ge nyanlända ett bra mottagande, utan vi måste ju lösa problemen med dem som inte integrerats. Det kan komma att kosta mycket och inte enbart i kronor och ören.

En fråga till dig, Fredriksson. Hur många invandrare anser du att Sverige klarar av att ta emot?

Cyron sa...

Försvinn från Kungsholmen, dårar!

Anonym sa...

Vakna upp ur drömmen!

Kungsholmscentern sa...

Jag ifrågasätter påståendet att invandringen "kostar pengar" möjligtvis är det så initialt men de invandrare som kom hit på 60-talet har genererat mångdubbelt mer till statskassan än vad de "kostat" samhället. Detsamma gäller idag. Problemet med dagens situation är att invandrare såväl som övriga svenskar under lång tid "drabbats" av socialdemokratins passiviserande bidragspolitik där den egna viljan och det egna engagemanget undergrävs genom en statlig förmyndarpolitik. Vi behöver ett värderingsskife i det svenska samhället där vi istället fokuserar på den enskilde individens vilja och drivkraft att själv ta kontrollen över sitt liv. Egenförsörjning skall vara huvudregeln för alla oavsett bakgrund. Sverige kommer även på sikt att behöva en ökad arbetskraftsinvandring för att kunna upprätthålla nuvarande välfärdssystem (för den som inte tror mig så studera gärna någon rapport rörande den demografiska utvecklingen i Sverige och hela västeoropa).

Sprängsten sa...

Centerextremisterna förnekar sig inte. Att påstå att invandringen har varit mångdubbelt lönsam är rent struntprat. Den s.k. flyktinginvandringen från ca 1980 och framåt har varit mycket olönsam för Sverige. Att pladdra om att det är bidrags-sossarnas fel är dessutom absurt.Samtliga europeiska länder med alltför kraftig invandring av folk med ffa muslimsk bakgrund har enorma problem, alldeles oavsett färgen på regeringen.

Anonym sa...

Estebans fråga är ju faktiskt relevant - var går gränsen?
Det är ju självklart att vi inte kan ta in miljoner invandrare, då kollapsar samhället. Dvs att det FINNS en gräns är nog de flesta överens om, men meningarna är delade om VAR gränsen finns.
Och många tycker att gränsen redan har nåtts, eller passerats.
Beträffande arbetskratfinvandringen på 60-talet, så var det nog betydligt lättare att integrera människor med samma kultur som vi och som hade ett arbete som väntade, jämfört med att integrera människor av en annan kultur, med andra värderingar, utan utbildning och obefintliga utsikter till ett arbete här.
Och detta handlar INTE om rasism eller att dessa människor skulle vara mindre värda, det handlar bara om att ett samhälle inte har obegränsade resurser.

Anonym sa...

Alltså. Centern som ska avskaffa alla möjligheter till försörjning om du blir sjuk eller arbetslös genom medborgarlön vill fylla sverige med människor som står långt långt från vår kultur, människosyn etc.
gärna lite medborgarlön till muslimer som kommer hit så att man kan pungslå skattebetalarna ännu mer, men blir du sjuk ska du helst skjutas av!

Karl sa...

Eftersom du påstår att sverige tjänar på invandringen så skulle jag vilja veta var du får det påståendet ifrån? Ett grundlöst påstående ibland många andra misstänker jag. Jag har sett ett antal inte helt orimliga siffor och själv räknat på det, allt pekar på ett stort minus även om man räknar lågt och optimistiskt.